Veilig op weg naar school met Route2school

01/09/2016 – Vier op de tien kinderen, betrokken in een verkeersongeval tussen 2010 en 2012, waren op weg van of naar school. Zijn de schoolroutes onveilig? Wat kunnen steden en gemeenten doen om de verkeersveiligheid te verbeteren? Route2school helpt hen de bomen door het bos te zien.

In 2013 vielen er ruim 2000 verkeersslachtoffers in Vlaanderen in de leeftijdscategorie van 0- tot 14-jarigen. Op weekdagen gebeuren de meeste ongevallen op weg van of naar school: ’s morgens tussen acht en negen uur, na schooltijd tussen vier en vijf. De grootste piek bij kinderen ligt op woensdag tussen 12u en 13u, een tijdstip dat eveneens met het einde van de schooldag samenvalt. Dat blijkt uit de statistieken, die het Steunpunt Verkeersveiligheid en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) begin dit jaar bekendmaakten. Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen en de verkeersveiligheid in schoolomgevingen te verbeteren, moeten scholen en gemeenten maatregelen nemen.

Een probleem begrijpen is echter een essentiële voorwaarde om een probleem te kunnen oplossen. “Met het project Route2school helpen wij scholen en gemeenten de verkeersveiligheid van schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen grondig te analyseren. We bevragen onder meer kinderen, ouders, leerkrachten, de directie, fietsersbonden en jeugdverenigingen. Hoe komen zij naar school? Te voet, met de fiets of het openbaar vervoer? Welke route nemen ze? Hoe ervaren ze hun route? Welke knelpunten komen ze onderweg tegen? Welke oplossing stellen zij voor? Met antwoorden op al die vragen gaan we samen met de gemeente, de politie en de scholen op zoek naar een passende oplossing”, aldus projectverantwoordelijke Kevin Clijmans (Instituut voor Mobiliteit – IMOB, UHasselt).

verkeersspecialist_2Digitale schoolroutekaart

De applicatie van Route2school werkt eenvoudig. Gebruikers geven de route in die ze dagelijks van en naar school afleggen. Standaard is de route veilig en kleurt zij groen. De gebruiker kan de route daarna in segmenten opdelen en per segment aangeven of hij zich daar ‘soms veilig, soms onveilig’ of zelfs ‘onveilig’ voelt. Is de route ‘soms veilig, soms onveilig’, dan kleurt de weg oranje, anders rood. Vervolgens wordt er ook informatie gevraagd over mobiliteitsknelpunten die op de schoolroute liggen. De ontwikkelaars integreerden een invulformulier in de applicatie om meer details over het mobiliteitsknelpunt te verkrijgen. De gebruikers moeten het type probleem definiëren, het probleem kort omschrijven en een oplossing voorstellen. In het scherm kan de gebruiker eveneens een foto uploaden.

Kevin Clijmans (IMOB, UHasselt): “We gieten die informatie in een digitale schoolroutekaart, die je zowel op de website als op de smartphoneapp kan raadplegen. Die schoolroutekaart wordt dus gemaakt door en voor leerlingen. Als kinderen dan onderweg bij een knelpunt twijfelen over hoe ze het best kunnen handelen, openen ze de applicatie op hun smartphone. Daar vinden ze meer informatie over het knelpunt: een omschrijving, een foto en advies om veilig voorbij het knelpunt te geraken.”

Eindrapport als startpunt

Route2school levert na de analyse een eindrapport en de digitale schoolroutekaart op, maar daar stopt het project niet. “Onze analyse dient als basis om volgende stappen te ondernemen”, aldus Kevin Clijmans. “We houden contact met de gemeente en brengen op regelmatige tijdstippen de digitale schoolkaart opnieuw op de agenda. ‘Het eerste knelpunt is weggewerkt, welk staat als volgende op de planning?’” Route2school hoopt de digitale schoolroutekaart in het lessenpakket te integreren.

Het team van Route2school trekt momenteel door Vlaanderen en hield al halt in de gemeente Zemst in Vlaams-Brabant. Er zijn nog projecten in Vlaamse steden en gemeenten op til. District Antwerpen, Bilzen, Riemst, Hoeselt, Bornem, Puurs, Sint-Amands, Overpelt, Stabroek en Maarkedal hebben zich voor Route2school aangemeld. De projecten gaan van start in het najaar van 2016.

Meer info

Lees meer in het septembernummer van De Verkeersspecialist. // artikel en foto: Wendy De Groote