Route2school verwelkomt nieuwe collega: Gerd De Roeck

13/09/2017 – ‘Bekijk het door de ogen van leerlingen’. Dat is de leuze van Route2school, het project waar Gerd De Roeck uit Mere een hele kluif aan heeft. Daarmee zet de leerkracht ook een punt achter zijn directeursfunctie bij GO!-basisschool Park in Aalst.

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en kwam via via in contact met IMOB. Ik wilde zeker iets met onderwijs blijven doen en ben gedetacheerd door het ministerie voor deze functie”, vertelt Gerd De Roeck (46). De nieuwe job bestaat erin schoolgemeenschappen en gemeenten te begeleiden in hun streven naar veilige schoolroutes. “Uit studies blijkt dat de directe schoolomgeving, tot 200 m voorbij een schoolpoort, relatief veilig is. De problemen beginnen pas nadien. Blijkbaar zorgt het chaotische karakter van een schoolomgeving ervoor dat iedereen meer oplet, wat verderop niet meer het geval is.” Ongevallencijfers zijn een belangrijke pijler in de analyse van Route2school. “Ze signaleren verkeersonveilige locaties, geven inzicht in de demografische achtergrond van verkeersslachtoffers en bieden een houvast om het verkeersbeleid van een gemeente vorm te geven. Toch kijken we verder dan dat. Wij zetten een andere bril op en verwerven daarmee een andere kijk: die van leerlingen, ouders, leerkrachten en de schooldirectie”, klinkt het.

Route2school start pas een project wanneer de gemeente zich engageert. “Anders krijgen we vanuit heel Vlaanderen knelpunten doorgespeeld en kan je niet meer gestructureerd werken. Maar het spreekt voor zich dat een schoolgemeenschap van leerlingen, leerkrachten of ouders het gemeentebestuur kan aansporen om mee te werken aan Route2school. In de regio Aalst is alleen Herzele al op de kar gesprongen. Omdat het project vanuit Hasselt is gegroeid, is het logisch dat vooral Limburgse en Antwerpse gemeenten zich al engageerden, maar nu tonen ook Oost-Vlaamse gemeenten stilaan interesse.”

Lees het volledige artikel in de Rondom Online – Regionieuws Aalst // artikel: Michael EECKHOUT