Route2school overschrijdt kaap van 25 deelnemende steden en gemeenten

12/05/2017 – Negen maanden geleden rondde Route2school haar eerste project af in Zemst, Vlaams-Brabant. Intussen nemen al meer dan 25 steden en gemeenten aan het project deel. “Goed voor 318 scholen en naar schatting 6.194 deelnemers”, aldus prof. dr. Davy Janssens (IMOB, UHasselt) die bij het project betrokken is. “Route2school heeft hiermee ongetwijfeld een eerste belangrijke mijlpaal bereikt, maar we mikken hoger. Het is onze ambitie om de verkeersveiligheid op schoolroutes in héél Vlaanderen te verbeteren.”

In 2013 vielen er ruim 2000 verkeersslachtoffers in Vlaanderen in de leeftijdscategorie van 0- tot 14-jarigen. Op weekdagen gebeuren de meeste ongevallen op weg van of naar school: ’s morgens tussen acht en negen uur, na schooltijd tussen vier en vijf. De grootste piek bij kinderen ligt op woensdag tussen 12u en 13u, een tijdstip dat eveneens met het einde van de schooldag samenvalt. Uit een eerdere studie van het BIVV bleek dat ongevallen met kinderen vooral buiten de onmiddellijke schoolomgeving voorkwamen. “Dat blijkt ook uit onze dataverzameling. Drie vierde van de mobiliteitsknelpunten die gemeld worden, liggen buiten de schoolomgeving”, zegt prof. dr. Davy Janssens (IMOB, UHasselt). “Met andere woorden: drie vierde van de meldingen gingen over knelpunten op weg naar en van school.

Onlangs besliste ook de Oost-Vlaamse gemeente Evergem om met Route2school in zee te gaan. “Met de inschrijving van de gemeente Evergem hebben we de kaap van 25 deelnemende steden en gemeenten ruim overschreden. Daar mogen we best trots op zijn!”, aldus Davy. “Dat zijn meer dan 25 gemotiveerde steden en gemeenten die naar meer verkeersveilige schoolroutes streven en die de betrokken burgers een actieve stem in dat proces geven.” Ouders, leerlingen, leerkrachten en onder meer fietsersbonden worden aangemoedigd om mobiliteitsknelpunten te melden en zelf oplossingen voor te stellen. “Dat leidt soms tot creatieve of zelfs eenvoudige oplossingen die daarenboven op een breed draagvlak kunnen rekenen. Een oplossing die met meerdere mensen besproken werd, heeft namelijk meer slaagkansen dan een oplossing die zonder enige vorm van overleg opgelegd wordt. Uiteraard bestuderen we eerst of de voorgestelde maatregel in de praktijk haalbaar is en/of hij het gewenste effect zal teweegbrengen.”

Gemeente Evergem

“Ouders maakten zich zorgen over de verkeers(on)veiligheid van onze schoolbuurt en de routes naar en van school. Uit grote bezorgdheid stelden een werkgroep van ouders en ikzelf het plan op om de gevaarlijke zones rond onze school en de verkeersonveilige kruispunten in de buurt in kaart te brengen. Via de VSV kwamen we bij Route2school terecht”, aldus Geert Ryckaert, directeur Gemeentelijke Basisschool Evergem, die de bal deed rollen. Alle partijen waren enthousiast om gezamenlijk hun schouders onder het project te zetten: scholen, jeugdverenigingen, gemeente Evergem en provincie Oost-Vlaanderen. Geert Ryckaert: “Ik ben de provincie Oost-Vlaanderen dankbaar voor haar ondersteunende en coördinerende rol die ze op zich neemt om samen met Route2school en de gemeente de kaarten tot stand te brengen.” Het R2S-team zal volgend schooljaar in de gemeente Evergem een bevraging organiseren.

“Met de digitale schoolroutekaarten kunnen we in de toekomst ouders informeren over de gevaarlijke locaties op de schoolroutes en hen tegelijkertijd sensibiliseren om te voet of met de fiets naar school te komen. Met de schoolroutekaarten willen we het gemeentebestuur aanspreken om blijvend in een veilige weginfrastructuur te investeren”, zegt Geert Ryckaert. “Veilige schoolroutes zijn een primaire vereiste willen we kinderen stimuleren om de fiets te gebruiken naar en van school. De schoolroutekaart is een uitstekend middel om, in overleg met geëngageerde ouders, leerkrachten en directie, de pijnpunten bloot te leggen. Als bestuur wensen we de fiets een stevige plaats te geven in Evergem maar niet onvoorwaardelijk. Dank aan het R2S-team!”, voegt Erik De Wispelaere, schepen van Verkeer en Mobiliteit in Evergem, eraan toe.

Deelnemende steden en gemeenten

Het Route2school-team hield al halt of houdt binnenkort halt in de volgende steden en gemeenten: Zemst, Peer, Overpelt, Bilzen, Riemst, Hoeselt, Puurs, Sint-Amands, Bornem, Sint-Katelijne-Waver, Dilbeek, Maarkedal, Herzele, Zulte, Hamme, District Antwerpen, Stabroek, Beveren (Interwaas), Kruibeke (Interwaas), Lokeren (Interwaas), Sint-Gillis-Waas (Interwaas), Sint-Niklaas (Interwaas), Temse (Interwaas), Waasmunster (Interwaas), Stekene (Interwaas), Moerbeke (Interwaas), Nevele, Mol en Evergem.

Voorwaarden deelname

Deelnemen kan enkel als uw gemeente aan het project meewerkt en uw school voor het project ingeschreven is. Houdt het Route2school-team (nog) niet halt in uw gemeente, maar wenst u als individuele school toch deel te nemen? Dan stellen we graag voor u een aangepast traject op! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Foto’s: © Gemeentebestuur Evergem