Route2school

Provincie wil auto weren uit schoolomgeving

27/08/2018 – De Provincie Limburg roept naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar gemeentebesturen en scholen op, om overal waar dat kan, de omgeving van de schoolpoort als schoolstraat in te richten. Bij het begin en het einde van de schooluren wordt de auto geweerd en zijn enkel voetgangers en fietsers welkom. Ook prof. Davy Janssens van Universiteit Hasselt is hier voorstander van.

“Of een school- of fietsstraat er ook voor zorgt dat de wagen meer thuis blijft? Dat is nog nooit objectief onderzocht, maar uit een verkennend onderzoek hebben we geleerd dat een derde wel bereid is om over te schakelen op de fiets, als die fiets- of schoolstraat er is”, vertelt Davy Janssens van de faculteit Mobiliteitswetenschappen van de Universiteit Hasselt. “Volgend academiejaar zal een van onze masterstudenten er een objectief thesisonderzoek naar doen. In Vlaanderen zijn er vandaag naar schatting een dertig- tot zestigtal fietsstraten rond scholen. Binnen het project ‘Route2School’ werken we als universiteit ook mee aan de analyse van de verkeersveiligheid op schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen.” Maar gewoon een school- of fietsstraat aanleggen volstaat niet, zegt Janssens. “Dit werkt alleen als er een draagvlak is. Overleg en communicatie met alle betrokkenen is een must. Daarnaast is er voldoende parkeergelegenheid nodig op loopafstand en weg van de schoolpoort. En tot slot moet er ook handhaving en controle zijn. Doordat je een straat de stempel fiets- of schoolstraat geeft, verwachten gebruikers ook dat het er veilig is. Daardoor ben je misschien net iets minder alert als er plots iemand de voorrang voor fietsers en voetgangers negeert.”

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg van maandag 27 augustus.