Moerbeke frist schoolroutekaart op met Route2school

20/10/2016 – De gemeente Moerbeke werkt samen met Route2school om haar schoolroutekaart op te frissen. “Onze vorige schoolroutekaart dateert van 2010. Sindsdien zijn er heel wat verkeerstechnische wijzigingen gebeurd in de gemeente. De kaart is aan een update toe”, aldus burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).

Vier op de tien kinderen, betrokken in een verkeersongeval tussen 2010 en 2012, waren op weg van of naar school.  “Slechts 5% van de ongevallen gebeurde in de onmiddellijke schoolomgeving,” aldus Kevin Clijmans, projectverantwoordelijke Route2school, “binnen de zone 30 dus. Het probleem situeert zich buiten die zone. Zijn schoolroutes onveilig? Waar ligt juist het probleem en wat kunnen we eraan doen?” Het project helpt scholen en gemeenten de verkeersveiligheid van schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen grondig te analyseren, en mobiliteitsknelpunten te identificeren. “Kinderen kunnen op weg naar school verschillende obstakels tegenkomen, waaronder een wegdek dat in slechte staat is, een fietsoversteekplaats dat ontbreekt of auto’s die fout geparkeerd zijn.” Het Route2school-team giet die gegevens in een digitale schoolroutekaart om de routes en knelpunten visueel overzichtelijk te maken.

Het team van Route2school trekt momenteel door Vlaanderen en houdt nu halt in Moerbeke. In 2010 heeft de Oost-Vlaamse gemeente al samen met Interwaas en de provincie Oost-Vlaanderen een schoolroutekaart ontwikkeld, maar die is niet meer up-to-date. “Heel wat verkeerssituaties in onze gemeente zijn gewijzigd en de kaart heeft dus dringend een opfrissingsbeurt nodig”, aldus De Caluwé in De Streekkrant. Alle lagere en middelbare scholen van de Oost-Vlaamse gemeente nemen deel aan het project. Projectverantwoordelijke Kevin Clijmans: “Vele routes van leerlingen van school x en y overlappen elkaar. Door alle scholen van één gemeente te bundelen, streven we naar een realistische weergave van de situatie.” Als alles volgens plan verloopt, zal de schoolroutekaart in maart 2017 klaar zijn.

Lees het volledige artikel in De Streekkrant Lokeren-Zele van 20 oktober 2016 // foto: Wendy De Groote