District Antwerpen brengt fietsroutes schoolomgeving in kaart

16/09/2016 – Leerlingen die te voet of met de fiets naar school gaan, worden vaak geconfronteerd met onveilige verkeerssituaties. Om de knelpunten op hun route in kaart te brengen doet het district Antwerpen beroep op Route2School, een mobiele applicatie.

Het Route2School project werd in september voor het eerst afgerond in de gemeente Zemst in Vlaams-Brabant. Ook het district Antwerpen tekent nu in voor het project. “We starten met een pilootproject waar vijf middelbare scholen zich voor inschreven”, zegt David Michiels, verantwoordelijke voor de Burgerbegroting. Het idee is gegroeid vanuit de Burgerbegroting waarbij inwoners mee over de besteding van 1,1 miljoen euro mogen beslissen. “Veel aandacht van de inwoners ging bij het indienen van de projecten uit naar fietsveilige straten. Er werden voorstellen gedaan om een applicatie te ontwikkelen om veilige routes in kaart te brengen. Blijkbaar bestond met Route2School al een soortgelijke applicatie. De deelnemende scholen voor het pilootproject zijn Sint-Lutgardis, het Lucernacollege, het Stedelijk Lyceum Meir, Technicum Noord-Antwerpen en GO! Koninklijk Lyceum.”

Route2school zal de routes, problemen en oplossingen analyseren die leerlingen hebben doorgestuurd. Verwacht wordt dat de schoolroutekaart in februari of maart van volgend jaar klaar zal zijn. Projectverantwoordelijke Kevin Clijmans (IMOB, UHasselt): “Als de testfase goed verloopt, hopen we het project verder uit te breiden naar andere scholen. Ook de stad liet al weten het project nauw op te volgen. Op termijn zou het interessant zijn om zo veel mogelijk routes in kaart te brengen om alle leerlingen een veilige weg naar school te garanderen.”

Lees het volledige artikel op gva.be // artikel: Rebecca VAN REMOORTERE