Nieuwe boekentassencollectie van Kipling zet in op coolness en zichtbaarheid op weg naar school

02/08/2018 – Over een maand keren leerlingen terug naar de schoolbanken en dat doen ze het vaakst met de auto (52%), te voet (39%) of met de fiets (29%). Maar voor bijna 1 op 2 de kinderen is goed zichtbaar zijn niet belangrijk. Ze willen er vooral cool uitzien en fluohesjes of reflecterende stroken passen niet in dat plaatje*. 1 op de 3 kinderen is zelfs bang om gepest te worden wanneer ze dat toch dragen. Vooral zodra kinderen naar de middelbare school gaan, zijn ze minder tuk op fluorescerende en reflecterende accessoires. De nieuwe Kipling “BeSeen”- collectie van boekentassenmerk Kipling biedt een antwoord en zorgt ervoor dat kinderen en jongeren cool maar ook goed zichtbaar zijn op weg naar school.

8 op de 10 kinderen dragen zelden of nooit kledij met reflecterende stroken of fluorescerende armbanden die hun zichtbaarheid in het verkeer vergroten. 6 op de 10 hebben bijna nooit een fluohesje aan. De voornaamste reden hiervoor? De lage cool-factor (60%) van deze accessoires. Wanneer ze zich in het verkeer begeven, wil ruim de helft van de kinderen er vooral cool uitzien, zelfs al gaat dat ten koste van hun zichtbaarheid. “Cool zijn” valt voor hen moeilijk te rijmen met veiligheidsaccessoires: 7 op de 10 kinderen vinden fluohesjes, reflecterende stroken op kledij of fluorescerende armbanden niet cool. 44% van de kinderen schaamt zich zelfs wanneer ze met een fluohesje naar school moeten.

Het probleem is het grootst bij tieners, zo blijkt: 69% is liever cool dan goed zichtbaar in het verkeer (vs. 38% leerlingen uit de lagere school). Bovendien vinden zij reflecterende accessoires over de hele lijn minder cool dan kinderen jonger dan 12 jaar en dragen ze deze nog minder. Ouders bevestigen dat de start van de middelbare school een kantelmoment is.  Volgens meer dan de helft weigerde hun kind vanaf dan fluohesjes en andere veiligheidsaccessoires te dragen.

Ouders proberen, maar schuiven verantwoordelijkheid door

66% van de ouders wil liever dat hun kind goed zichtbaar is in het verkeer dan dat het er cool uitziet. Daarom verplichten 4 op de 10 hun kroost een fluohesje aan te trekken en laat 1 op 3 ze niet naar school vertrekken zonder reflecterende accessoires. Maar die aanpak blijkt weinig succesvol. Want een derde van de kinderen doet zijn fluohesje onderweg stiekem uit. 1 op 5 ouders is zich daarvan ook bewust. Verder praat de helft van de ouders met zijn kinderen over het belang van zichtbaarheid, maar bij 37% leidt dit tot heftige discussies met hun kroost. Bovendien geven ouders zelf niet het goede voorbeeld. 8 op de 10 mama’s en papa’s dragen zelden of nooit een fluohesje of reflecterende stroken op hun kleding of rugzak wanneer ze fietsen of wandelen. Meer dan de helft van de ouders wil nochtans graag een goed voorbeeld zijn.

“Sensibilisering rond zichtbaarheid op weg naar school heeft vooral een impact op lagere school kinderen. Maar vanaf de middelbare school haken tieners vaak af en is er meer nodig . Productinnovaties zoals de nieuwe boekentassenreeks van Kipling kan ik alleen maar aanmoedigen omdat ze de vraag van tieners beantwoorden om er cool uit te zien maar tegelijk hun zichtbaarheid en dus veiligheid op weg naar school aanzienlijk kunnen verhogen.”, verklaart Prof. Tom Brijs van de UHasselt.

Ouders verwachten dat de school maar ook de media  hun verantwoordelijkheid nemen. 1 op 2 ouders vindt dat de school hun kind wegwijs moeten maken in het verkeer. Volgens 60% van de ouders kunnen ook de media een belangrijke rol spelen. Zo vindt een derde van hen dat het dragen van veiligheidsaccessoires te weinig wordt gepromoot in tv-programma’s. 3 op de 4 vindt ook dat bekende figuren, waaronder bekende sporters, verkeersveiligheid en zichtbaarheid meer moeten promoten. Tot slot roept 1 op de 3 ouders bedrijven op om coolere spullen te ontwerpen die de zichtbaarheid verhogen.

“Als toonaangevend boekentassenmerk zijn we erg begaan met de zichtbaarheid van kinderen en jongeren op weg naar school. Met de nieuwe Kipling BE SEEN collectie combineren we daarom coolness met zichtbaarheid. De boekentassen uit deze collectie zijn gemaakt uit reflecterende nylon in coole prints en kleuren.  De meest coole en zichtbare boekentas is deze met daarbovenop extra ingebouwde ‘lichtjes’. Die zorgen ervoor dat kinderen en tieners beter zichtbaar zijn in het verkeer.” vertelt Jurgen Derycke, Marketing Director van Kipling.

*Dit blijkt uit een online bevraging door onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 Belgische ouders van kinderen tussen 8 en 16 jaar oud en 674 kinderen tussen 8 en 16 jaar. De steekproef is representatief op geslacht, regio, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgische ouders bedraagt 3,02%.

©Kipling