Nieuw! Stel de verkeersinzichten van je leerlingen op de proef met Route2school Educatie

12/04/2018 – Er worden al veel initiatieven genomen om de verkeersveiligheid voor kinderen te verbeteren, maar verkeersveiligheid begint vooral eerst bij het eigen gedrag. Om het juiste gedrag te vertonen, moet een kind natuurlijk over de juiste kennis beschikken. Route2school (R2S) wil hierbij helpen. Daarom hebben we een nieuw educatief luik ontwikkeld: Route2school Educatie. Het project wordt deze maand voorgesteld tijdens enkele leermiddelenbeurzen.

Route2school Educatie is een online leerplatform waar kinderen op een leuke manier hun verkeersinzichten kunnen verbeteren. Hierdoor leren ze beter omgaan met moeilijke verkeerssituaties. Het leerplatform bestaat uit verschillende modules. Deze modules bevatten telkens vragenrondes met een stijgende moeilijkheidsgraad. Het niveau is afgestemd op leerlingen van de tweede en derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Zij spelen individueel het spel, maar de leerkracht kan hen feedback geven. Leerkrachten zien namelijk zowel de individuele resultaten per leerling, als een klasgemiddelde. Natuurlijk wordt er ook ondersteunend materiaal voorzien zodat de leerkrachten op klasniveau een nabespreking kunnen organiseren. Dit materiaal is kant en klaar lesmateriaal dat gebruikt kan worden om de opgelegde doelstellingen rond mobiliteit en verkeer te realiseren. Een win-win situatie dus!

We willen de leerlingen natuurlijk actief motiveren om deel te nemen. Daarom worden ze ook beloond voor hun inzet. Naargelang hun score krijgen de leerlingen witte, bronzen, zilveren of gouden badges. Dit niet alleen online, maar ook in stickervorm.

Uniek

R2S Educatie is uniek! Leerlingen leren niet alleen bij over algemene verkeerssituaties in Vlaanderen, maar kunnen specifiek aan de slag gaan met herkenbare situaties uit hun eigen omgeving. Dit is mogelijk omdat deze educatieve module verder bouwt op het basisproject Route2school. Via R2S kunnen gemeenten namelijk beeldmateriaal verzamelen van knelpunten uit de eigen omgeving. Doet de gemeente in kwestie (nog) niet mee aan het Route2school project? Dan gebruiken we enkel ondersteunend beeldmateriaal uit Vlaanderen.

Leermiddelenbeurzen

We stellen dit educatieve luik van Route2school deze maand voor op leermiddelbeurzen in Vlaanderen. De eerste halte is de pedagogische trefdag van COV Limburg. Deze vindt vandaag (12/04/2018) van 08u30 tot 13u plaats in het Cultuurcentrum van Hasselt. We zijn er ook bij op zaterdag 21 april tijdens de VZW Pebina Onderwijsbeurs in de Brabanthal van Leuven. Tot slot staat deze maand ook nog de VIRBO Happening op dinsdag 24 april in het ICC te Gent op het programma.