Kies de juiste fietshelm

Een goede fietshelm beschermt hoofd en hersenen bij een botsing of valpartij. Hoewel een helmplicht alleen op een speed pedelec geldt, is het dragen van een helm vooral bij jonge fietsers en steppers sterk aan te raden. Tegenwoordig is het gamma aan helmen lang niet meer zo saai en heeft de consument ruime keuze in kleur, maat en pasvorm. Maar beschermen ze wel voldoende?

Om hier antwoord op te kunnen geven hebben onderzoekers van de Universiteit van Straatsburg een nieuwe methode ontwikkeld, onder het project Certimoov, waarbij men het beschermingsniveau van helmen bepaalt. Deze methode reikt verder dan de huidige Europese norm omdat deze meerdere valomstandigheden nabootst. De testen zijn niet alleen realistischer maar geven ook een nauwkeurige inschatting van het risico op hoofdletsel en men classificeert helmen volgens een veiligheidsniveau.

Certimoov heeft als doel iedereen te informeren over het beschermingsniveau van helmen; van gebruikers en fabrikanten tot autoriteiten. Ontdek meer over hun methode en het geteste materiaal. 

Radio 1 heeft hier recent ook een radio-uitzending over gemaakt. Lees meer of beluister de uitzending.