De veiligste route naar school in stadsregio Turnhout

11/09/2018 – “Oefen de veiligste route naar school verschillende keren”. Dit is de belangrijkste tip die het VIAS, het kenniscentrum verkeersveiligheid, aanraadt als je kind met de fiets naar school gaat. De vier gemeenten van Stadsregio Turnhout verdelen via de scholen al verschillende jaren papieren schoolroutekaarten voor lager onderwijs en voor secundair onderwijs. Vanaf vandaag staat een digitale schoolroutekaart online!

De digitale schoolroutekaart focust zowel op de routes binnen de gemeente als op de routes tussen de gemeenten. Met deze schoolroutekaart willen de stad Turnhout en de gemeenten Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout leerlingen en scholieren de meest aanbevolen route naar school aanbieden. Deze routes zijn niet altijd de kortste, maar wel de meest veilige. Bovendien lopen deze routes zoveel mogelijk via fietspaden, beveiligde kruispunten, fietsstraten of autoluwe straten. De digitale schoolroutekaart kan steeds aangepast worden. Komen er extra fietsstraten of worden beveiligde kruispunten conflictvrij, dan worden de aanbevolen fietsroutes onmiddellijk aangepast.

De digitale schoolroutekaart is het resultaat van een samenwerking van de vier gemeenten met Route2School. Route2School bevroeg leerlingen, ouders en leerkrachten om de mobiliteitsknelpunten in hun gemeente te inventariseren. Hoe komen zij naar school? Welke route nemen ze? Hoe ervaren ze hun route? Welke knelpunten komen ze onderweg tegen? Welke oplossing stellen ze voor? Met antwoorden op al die vragen gingen de gemeenten, de politie en de scholen op zoek naar een passende oplossing.
Meldingen voor stadsregio Turnhout kunnen op dit moment niet meer doorgegeven worden via Route2School, maar wel via de gemeentelijke websites.

©Stadsregio Turnhout